Rekaan Antara Muka Facebook Baru Yang Sangat Cool Dan Menarik

Facebook adalah merupakan antara media sosial yang paling ramai pengguna di dunia ini.

Untuk memastikan Facebook terus relevan dengan kehendak semasa, banyak perubahan yang dilakukan dan diperkenalkan.




Baru-baru ini Facebook melancarkan graph search yang memudahkan pengguna untuk membuat carian di dalam website tersebut dan kalau anda masih ingat lagi, tidak lama dahulu konsep timeline telah diperkenalkan yang telah mecetuskan rasa tidak puas hati di kalangan sesetengah pengguna.

Apa yang menariknya tentang Faceook ini adalah ianya bukan sahaja mendapat perhatian daripada kalangan orang muda malahan menjangkau semua golongan usia. Mungkin salah satu penyebab kepada hal ini adalah design antaramukanya yang ringkas dan mudah untuk dilayari. Namun mungkin apa yang tak bestnya adalah designnya yang mungkin nampak tak berapa nak cantik dan agak mundane.

Menyedari kekurangan tersebut, seorang designer dari Sweden, Fred Nerby telah mencuba untuk mereka semula design laman sosial ini dan hasilnya memang nampak sangat menarik. Seumpama laman sosial yang betul-betul berbeza dengan Facebook sebelum ini pun ada nampaknya.

Namun design ini hanyalah salah satu projek seni beliau dan ditanya jika pihak Facebook berminat untuk mendapatkan khidmat beliau untuk mereka semula antaramuka laman sosial itu, Fred berkata beliau terbuka untuk sebarang perbincangan.
facebook-login-page
facebook-profile-page
antara-muka-baru-facebook
facebook-fred-nerby
facebook-new-design
antara-muka-facebook-fred-nerby
facebook-fan-page
gambar-facebook-baru
album-gambar-facebook
facebook-carian-rakan
Jadi bagaimana, jika Facebook direka semula dengan design yang sebegini rupa, anda rasa adakah ianya akan mendapat sambutan? Memang tak dinafikan ianya sangat cool dan cantik, tapi mungkin ramai pengguna akan ambil masa untuk adjust dengan perubahan ini. Sedangkan dengan konsep timeline pun ramai yang tidak berpuas hati. Hmm..

Sumber dari You the Designer

Artikel Berkaitan:

Comment With:
OR
The Choice is Yours!

4 comments:

  1. Replies
    1. mmg nampak serabut sikit tp at least interaktif jugak..

      Delete
  2. sekali imbas macam WINDOWS 8 dan myspace versi baru jeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. agaknya sekarang popular dengan design macam ni.

      Delete