Jam Diperbuat Daripada Lego Yang Sangat Simple Dan Cool

Masa kecil-kecil dahulu pasti kebanyakan daripada kita yang gemar bermain Lego.

Tapi kebiasannya bila kita dah siap bina something, kita akan ceraikan balik blok-blok Lego tersebut sebab nak buat something yang baru.




Yang menariknya pasal model Lego yang ditampilkan di sini ialah ianya bukan sahaja dibina sebagai satu model yang siap dan lengkap, malahan ianya mampu berfungsi sebagai jam untuk menunjuk masa. Seorang peminat tegar Lego, Jason Allemann telah membina sebuah model jam yang diperbuat daripada blok-blok Lego dan berfungsi dengan menggunakan bola-bola kaca.

Rekaan jam yang simple tapi sangat bijak dan cool ini menunjuk masa berdasarkan bilangan bola kaca yang terdapat pada setiap tingkat pada jam tersebut, bahagian bawah menujukkan jam, manakalan bahagian tengah dan atas masing-masing menujukkan bilangan minit. Untuk mengetahui bagaimana jam ini berfungsi, anda boleh tonton video di bawah:



Bagi yang meminati model Lego tu, mungkin anda boleh lihat di sini di mana enjin jet pertama di dunia yang dibina dengan menggunakan blok permainan popular tersebut. Memang sangat cool dan awesome!
model-jam-daripada-lego
mekanikal-jam-lego
Sumber dari Design Taxi

Artikel Berkaaitan:
Comment With:
OR
The Choice is Yours!

2 comments:

  1. Menarik.. :)

    Jom tengok hadiah kat sini - http://kampung-kameq.blogspot.com/2013/02/senarai-sponsor-yang-baik-hati.html

    Menarik x hadiah? Hehe
    Jom join segmen ni kalau belum.. 100 penyertaan terawal akan dapat 1pcs Sticker Fridge Magnet / 1pcs Button Badges dari @Cenderahati Akamika Gift. Dan rebut hadiah2 menarik yang lain.. ^_^

    http://kampung-kameq.blogspot.com/2013/02/segmen-ucapan-selamat-hari-lahir-buat.html

    ReplyDelete