Kita Bertanya al-Quran Menjawab

By Khairil Faizul - November 27, 2010


Kita Bertanya : Kenapa Aku Diuji?
Quran Menjawab: "Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta." 
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3


Kita Bertanya : Kenapa Aku Tidak Dapat Apa Yang Aku Idam-idamkan?
Quran Menjawab: "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
-Surah Al-Baqarah ayat 216


Kita Bertanya : Kenapa Ujian Seberat Ini?
Quran Menjawab: "Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. " 
- Surah Al-Baqarah ayat 286

Kita Bertanya : Kenapa Rasa Kecewa?
Quran Menjawab: "Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." 
-Surah Al-Imran ayat 139


Kita Bertanya : Bagaimana Harus Aku Menghadapinya?
Quran Menjawab: "Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan). "
- Surah Ali-Imran ayat 200

 "Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat; dan sesungguhnya solat itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk" 
Surah Al-Baqarah ayat 45


Kita Bertanya : Apa Yang Aku Dapat Daripada Semua Ini?
Quran Menjawab: "Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka…"
Surah At-Taubah ayat 111

Kita Bertanya : Kepada Siapa Aku Berharap?
Quran Menjawab: "Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal. " 
Surah At-Taubah ayat 129


Kita Berkata : Aku Tak Dapat Tahan!!!
Quran Menjawab: "… ..dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." 
Surah Yusuf ayat 87  • Share:

You Might Also Like

0 comments