10 Contoh Resume Kreatif Dan Osem

resume-kreatif
Jika sebelum ini saya pernah cover tajuk 6 Panduan Menjawab Soalan Temuduga, maka hari ini saya ingin berkongsi tentang tajuk yang tidak kurang pentingnya dalam bertemu duga, iaitu contoh resume


Saya bukanlah seorang pakar tapi dengan apa yang saya dapat bolehlah dikongsi sedikit sebanyak (kot?). Untuk mendapatkan peluang pekerjaan anda harus bersaing dengan ribuan potential candidates yang lain terutamanya ribuan fresh graduates yang keluar setiap tahun, nak-nak pula jika ingin bekerja di syarikat yang besar-besar, Google contohnya mengambil seramai 7000 pekerja pada tahun 2011 daripada 2 juta resume yang diterima. Ada ke rakyat Malaysia yang bekerja di Google?

Jadi untuk stand out among the crowd and kick some asses, resume anda haruslah kreatif dan well-designed untuk menampakkan anda seorang yang terlalu osem untuk diupah bekerja. 

Lebih-lebih lagi dengan lambakan resume yang perlu ditelaah employer, design resume yang kreatif dan memikat akan tiba-tiba tersembul pada mata mereka, umpama melihat gadis hot di stesyen komuter yang penuh dengan penumpang.

Mungkin ada yang berpendapat contoh resume yang kreatif sebegini selalunya untuk industri kreatif seperti creative designers, pengiklanan, marketing dan sebagainya. 

Jadi untuk industri-industri yang lain seperti perubatan misalnya, tak kan nak buat resume berbentuk kotak MRI atau sumbat resume dalam picagari pula (tapi idea ini osem juga). Ini saya tak dapat nak bagi pandangan tapi anda mungkin boleh baca artikel "No More Resumes, Say Some Firms" dari Wall Street Journal ini untuk pandangan lanjut. 

Ok tanpa membuang masa di bawah dipaparkan 10 contoh resume yang kreatif dan osem yang diambil dari pelbagai websites. Cekdemout!
contoh-resume-kreatif-1
contoh-resume-kreatif-2
contoh-resume-kreatif-3
contoh-resume-kreatif-4
contoh-resume-kreatif-5
contoh-resume-kreatif-6
contoh-resume-kreatif-7
contoh-resume-kreatif-8
contoh-resume-kreatif-9
contoh-resume-kreatif-10
contoh-resume-kreatif-11
Ok. Ini memang sangat kreatif. Kalau tak diambil bekerja juga tak tahulah. Hehe.

Artikel Berkaitan:

Khairil Faizul

Mahasiswa, pengendali blog kfeinblog.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Instagram