iBamboo: Speaker iPhone Diperbuat Dari Buluh Tanpa Penggunaan Elektrik

ispeaker-bamboo
Nak mencari speaker iPhone bukannya susah, tapi nak mencari speaker yang unik dan paling penting menjimatkan elektrik, mungkin iBamboo ini pilihan yang sesuai, terutamanya pencinta alam semulajadi di luar sana.


Speaker yang direka oleh Anatoliy Omelchenko dari Triangle Tree ini rekaannya sangat simple, hanya menggunakan potongan buluh dan selitkan sahaja iPhone anda ke dalam lubang yang disediakan. That's it. Bentuk semulajadi yang terdapat pada buluh tersebut menguatkan bunyi dan menghasilkan kesan pseudo-stereo yang tidak memerlukan tenaga elektrik.

Walaupun iBamboo ini bukanlah speaker tanpa elektrik yang pertama dicipta, namun ianya mempunyai pelbagai kelebihan, antaranya buluh yang berkepanjangan satu kaki ini ringan dan tahan lama. Dan oleh kerana ia diperbuat daripada bahan semulajadi, bunyi yang dihasilkan adalah unik di mana tiada dua speaker yang akan menghasilkan bunyi yang sama.

Fakta tambahan: buluh merupakan salah satu tumbuhan paling pesat berkembang di dunia dan ianya menghasilkan lebih banyak oksigen berbanding pokok yang lain pada berat yang sama. Hmm, satu alasan yang menarik untuk dipertimbangkan apabila ingin memilih speaker ini.

Tapi wajar ke design yang simple sebegini dipatenkan? Rasanya siapa-siapa pun boleh buat. Bulan puasa pun nak dekat, jadi sambil-sambil buat pelita buluh atau lemang sempena hari raya nanti, bolehlah buat sendiri speaker ni.
speaker-iPhone
speaker-iPhone-buluh-plastik

Sumber dari Inhabitat

Artikel Berkaitan:

Khairil Faizul

Mahasiswa, pengendali blog kfeinblog.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Instagram