Iklan 'Anti Jihad, Sokong Israel' Bakal Disiarkan Di New York, Amerika

By Khairil Faizul - September 22, 2012

iklan-anti-jihad
Nampaknya selepas penyiaran filem 'Innocence of Muslims' yang menghina Nabi Muhammad SAW di Amerika Syarikat, penyiaran kartun yang menghina Nabi dan Islam di media Perancis dan German baru-baru ini, sekali lagi pihak dari Barat cuba untuk mengapi-apikan perasaan umat Islam dari seluruh dunia.Dijangkakan minggu depan, stesyen keretapi di New York akan memaparkan iklan anti jihad dan pro Israel yang bertulis, "In any war between the civilized man and the savage, support the civilized man. Support Israel, defeat jihad."

anti-jihad-iklan
Menurut New York Times, iklan tersebut dibiayai oleh American Freedom Defense Iniative (AFDI), kumpulan yang sebelum ini pernah menentang pembinaan masjid dan pusat komuniti berdekatan bekas tapak World Trade Center. AFDI membeli ruang iklan tersebut setahun yang lepas tetapi Metropolitan Transportation Authority (MTA) New York menolak cadangan tersebut dengan alasan iklan tersebut akan menyinggung pihak lain.

Namun AFDI menyaman MTA dan menang dalam hak untuk menyiarkan iklan tersebut. Jurucakap MTA berkata "tangan kami telah terikat" dan tidak mampu berbuat apa-apa. Iklan tersebut dijangkakan akan disiarkan di 10 buah stesyen keretapi bawah tanah bermula minggu depan.

Pamella Geller, Pengarah Eksekutif AFDI menegaskan bahawa protes yang berlaku di negara-negara Islam ketika ini tidak akan menganjakkan penyiaran iklan tersebut walaupun sesaat. Ikuti temubual beliau berkenaan isu ini di CNN:

Jadi apa pandangan anda? Memang tak dinafikan selama ini Amerika Syarikat menjadi kuda tunggangan Israel sehinggakan setiap kali pilihan raya presiden, kedua-dua belah parti akan menyatakan pendirian mereka terhadap Israel untuk mendapatkan undi orang yahudi. Ianya menjadi faktor yang sangat penting.

Tapi adakah dengan penyiaran iklan ini yang terang-terangan mengajak rakyat Amerika menyokong Israel yang menjajah bumi Palestin, terutamanya dalam usaha Israel untuk mendapatkan sokongan Amerika untuk menyerang Iran akan sekali lagi menimbulkan kemarahan umat Islam? Kita sedia maklum isu konflik Palestin dan Israel memang sangat sensitif terhadap umat Islam.

Artikel Berkaitan:

  • Share:

You Might Also Like

0 comments