Bagaimana Rupanya Sekolah Di Masa Hadapan?

By Khairil Faizul - Oktober 27, 2012

sekolah-masa-hadapan
Pakar mengatakan bahawa bilik darjah tradisional - yang biasa kita lihat, susunan meja dan kerusi dalam kelas, sebenarnya tidak menyumbang kepada pengembangan daya kreativiti anak-anak murid.


Oleh itu sistem persekolahan di Sweden bertekad untuk melakukan anjakan paradigma dan mengubah sistem persekolahan untuk memupuk daya kreativiti para pelajar.

Vittra yang mengoperasi 30 buah sekolah di Sweden melakukannya dengan mengubah landskap bilik darjah dengan menjadikan proses pembelajaran diadakan di mana-mana kawasan di dalam kampus dan menghapuskan sistem bilik darjah.
sekolah-masa-depan
Sekolah terbaru yang dibuka oleh Vittra pada Ogos lalu, Telefonplan, kelihatan seolah-seolah seperti pejabat kreatif yang biasa kita lihat di pejabat Google mahupun Facebook. Direka oleh firma senibina Rosan Bosch, kampus yang terletak di Stockholm itu membenarkan para pelajar untuk melakukan tugasan menggunakan laptop masing-masing di mana-mana kawasan yang disediakan di kampus tersebut.

Jannie Jeppesen, pengetua sekolah tersebut berkata suasana dan sistem yang disediakan bertujuan untuk merangsang sifat ingin tahu dan kreativiti kanak-kanak serta menyediakan mereka lebih kebebasan untuk belajar sama ada secara individu mahupun berkumpulan.
sistem-sekolah-masa-depan
Vittra tidak memberi grade atau markah kepada pelajar tetapi pelajar diajar mengikut kebolehan masing-masing, yang dianggap mampu memaksimakan proses pembelajaran dan pengajaran. Suasana sekolah tersebut yang terbuka dengan menghapuskan sistem bilik darjah menggambarkan falsafah sekolah tersebut yang mengatakan kanak-kanak belajar mengikut keperluan, sifat ingin tahu dan kecenderungan masing-masing.

Sistem sekolah sebegini kelihatan agak menarik sebenarnya sebab memang sedia maklum kanak-kanak memang mempunyai sifat ingin tahu dan kreativiti yang tinggi tapi apabila masuk alam persekolahan, sifat tersebut mula hilang disebabkan sistem yang lebih mengutamakan grade dan peperiksaan. Yang lebih penting, learning should be fun, right?

Tak mustahil pada masa hadapan akan lebih banyak sekolah di seluruh dunia yang mengaplikasikan sistem persekolahan sebegini.

Tambahan: Do Schools Kill Creativity?

Sumber dari Good News

Artikel Berkaitan:

  • Share:

You Might Also Like

0 comments