Iklan Banner Internet Pertama Di Dunia

Memandangkan anda yang membaca ini pasti selalu melayari laman-laman web di internet, rasanya mesti anda sering terserempak dengan iklan banner di internet. Bagi pemilik laman web, iklan banner ini adalah antara salah satu cara untuk mereka menjana pendapatan.

Antara penyedia iklan banner yang paling popular ketika ini di Malaysia ialah Google Adsense, Nuffnang, Innity dan sebagainya . Di blog ini juga anda boleh lihat iklan banner yang dipasang (hint: klik, klik, hehe). Tapi pernahkah anda melihat iklan banner di internet yang pertama diterbitkan di dunia? 

iklan banner internet pertama di dunia
Ya, iklan banner pertama di internet memang kelihatan sangat spam


Di atas adalah iklan banner di internet yang pertama sekali diterbitkan pada tahun 1994 yang lalu. Ianya direka oleh Joe McCambley, pengasas bersama sebuah syarikat penjenamaan di New York, The Wonderfactory. Iklan ini ditaja oleh syarikat AT&T dan pertama sekali disiarkan pada Oktober 1994 untuk mempromosi tujuh buah muzium seni. Ianya dipasang di laman web HotWired.com dan kadar iklan ini diklik adalah sebanyak 44% (banyak juga tu!). 

Dan begitulah sejarah iklan banner di internet bermula, yang ketika ini telah berjaya menjana pendapatan berbillion-billion US Dollar kepada setiap pemilik laman web di alam maya. Ianya bukan sahaja murah, malahan perkembangan iklan jenis ini telah menyebabkan beberapa syarikat pengiklanan tradisional jatuh merudum dan muflis. 

Mungkin ramai yang tidak suka dengan iklan seperti ini di internet, namun ianya terus wujud sehingga ke hari ini. Dari iklan yang berbentuk professional hinggalah yang kelihatan seperti spam. Dari iklan mempromosi parti politik hinggalah ke yang mempromosi ubat kuat dan ubat memanjangkan bahagian tertentu di tubuh badan, hehe. Namun tak mustahil satu hari nanti penggunaan iklan seperti ini akan semakin berkurangan dan diganti dengan medium baru yang lain pula.

Sumber dari Design Taxi

Khairil Faizul

Mahasiswa, pengendali blog kfeinblog.com

11 ulasan:

 1. haha..memg sgt spam yer...

  BalasPadam
  Balasan
  1. haha, masa tu mungkin belum ada org buat spam jenis banner cmni lagi.

   Padam
 2. Dan iklan internet sebegini masih lagi releven untuk apa saje tujuan ....hehehehe

  BalasPadam
  Balasan
  1. yup, betul tu. dari bisnes sampai politik semua boleh, hehe.

   Padam
 3. memang sangat annoying, lebih2 lagi popup -_-

  BalasPadam
  Balasan
  1. haha, yg popup tu lagi annoying kalau tak ada butang tutup.

   Padam
 4. memang menggangu ramai yang tak suuka, tapi peratus kejayaan amat tinggi...

  BalasPadam
  Balasan
  1. tak dinafikan, mungkin kena pandai seimbangkan supaya tak nampak serabut

   Padam
 5. Balasan
  1. not bad la bagi tahun 94 dulu, haha.

   Padam
 6. tak de la lama sgt ehhh....94 yooo....hehehe

  BalasPadam

Instagram