13 Iklan Tentang Kebaikan Rokok Untuk Kesihatan (WTF?)

Rasanya ramai yang sedia maklum bahawa merokok itu membahayakan kesihatan. Namun masih ramai juga yang masih menghisap rokok walaupun pelbagai amaran dan nasihat telah diberikan (bagi yang hisap rokok, sila terasa, termasuk diri sendiri, hehe).

Tapi tahukah anda, satu masa dahulu merokok ini dianggap sebagai satu aktiviti yang baik untuk kesihatan. Pasti anda tak percaya bukan. Mitos ini berterusan dipercayai hinggalah pada tahun 1952, Reader's Digest mengeluarkan artikel bertajuk "Cancer by the Carton" yang membongkar tentang kaitan antara merokok dan barah paru-paru. Sejak itu, merokok terus diakui sebagai membahayakan kesihatan walaupun sebelumnya kesan merokok kepada kesihatan tidak begitu diendahkan.

Ini dapat dilihat pada iklan-iklan rokok pada satu masa dahulu di mana syarikat-syarikat pengeluar rokok memaparkan seolah-olah merokok ini baik untuk kesihatan. Memang sangat pelik, tapi itulah hakikatnya. Agaknya kalau iklan-iklan sebegini dikeluarkan, adakah akan ada lagi yang percaya?
iklan kesihatan rokok
iklan rokok jenama lucky strikes
iklan doktor promosi rokok jenama camel
dentist recommend smoking ads
iklan rokok jenama camel
vintage smoking ads
iklan rokok zaman dahulu
vintage lucky strikes advertisement
iklan rokok baik untuk melangsingkan badan
classic lucky strikes ads
iklan rokok pall mall
iklan rokok buah-buahan
iklan philip morris
sumber dari Buzzfeed

Khairil Faizul

Mahasiswa, pengendali blog kfeinblog.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Instagram